Vitamin C sebagai Antihistamin

Macam-macam ubat antihistamin ada di pasaran. Biasalah ubat-ubatan ini kadangkala membawa kepada kesan sampingan. Antara contoh kesan sampingan yang biasa ialah pening kepala, berasa loya dan muntah-muntah. Tahukah kawan-kawan yang dengan mengambil vitamin C secara konsisten dan juga berkala membantu mengurangkan masalah alahan yang menyebabkan anda terpaksa mengambil ubat antihistamin. Vitamin C sebagai antihistamin dan mengurangkan simptom alahan sebenarnya boleh dijayakan.

Vitamin C sebagai Antihistamin

Vitamin C sebagai antihistamin bertindak mengawal pengeluaran histamin dalam badan. Apabila cukup vitamin C yang diambil setiap hari makan pengeluaran histamin dalam badan berada pada paras rendah. Ini secara tidak langsung akan mengurangkan simptom alahan pada kulit mahupun hidung akibat resdung. Kurangnya vitamin C dalam diet harian setiap hari menyebabkan tubuh badan tidak berupaya untuk melawan alahan. Terdapat kajian yang dijalankan oleh “Journal of American Nutrition” pada tahun 1996 berkaitan dengan kesan histamin di dalam badan akibat daripada kekurangan vitamin C.

Ada kajian menyatakan bahawa pengambilan 200-400mg vitamin C setiap hari membantu menghentikan pengeluaran histamin dalam badan. Walau bagaimanapun perlu diingatkan bahawa vitamin C adalah vitamin larut air dan tidak kekal di dalam badan. Sekiranya anda mengambil sebiji vitamin C yang mengandungi 200mg pun tidak semestinya kesemuanya akan diserap oleh badan. Vitamin C akan musnah dengan lebih cepat jika anda mengambil sebarang ubat-ubatan, alatan perancang, merokok ataupun mengambil alkohol.

Vitamin C sebagai Antihistamin

Selain itu, kehadiran bioflavonoids juga yang sinonim dengan vitamin C juga mengurangkan simptom-simptom alahan. Tahukah anda yang komponen yang sama seperti biofalvonoid digunakan dalam athma inhaler. Amalkan juga makanan yang tinggi bioflavonoids seperti buah oren, sayuran hijau serta cili.

Oleh sebab itu, anda kena pilih vitamin C yang terbaik dalam usaha menggantikan vitamin C sebagai antihistamin. Jika masalah alahan anda serius peningkatan bilangan vitamin C mungkin dapat memberikan kesan positif. Vitamin C dengan bioflavonoids juga membantu untuk memastikan paras histamin yang rendah dalam badan serta mengurangkan alahan. Jom cuba Sustained Released Vita-C Plus dengan pelepasan mengikut masa serta mengandungi bioflavonoids. Walau bagaimanapun, jika masalah semakin berlarutan, anda patut berjumpa dengan doktor.

Vitamin C sebagai Antihistamin

Pembelian melalui kad kredit juga boleh dilakukan dengan sekali klik Vita-C Plus boleh hubungi Kak Yong untuk konsultansi dengan memberikan nombor invoice.

These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Untuk pertanyaan sila hubungi
Your Shaklee Independent Distributor Azimah Mohd Zainuddin
Pengedar Shaklee Bukit Naga, Kota Kemuning, Shah Alam, Klang, Jalan Kebun, Bukit Tinggi dan pengeposan ke seluruh Malaysia.

SMS | WhatssApp : 0163964090
Shaklee ID : 864934
Email : azimah.zainuddin@gmail.com

6 Comments

  1. Noriza Rahman December 1, 2015
    • Azimah December 2, 2015
  2. suri December 2, 2015
    • Azimah December 2, 2015
  3. Hero Borneo December 8, 2015
    • Azimah December 9, 2015