Tips Menangani Picky Eater

Kanak-kanak yang memilih makan atau “picky eater” ini kebiasaannya akan kehilangan banyak nutrien harian. Nutrien yang mencukupi perlu bagi memastikan pertumbuhan serta tindak balas sistem badan berfungsi dengan baik. Kekurangan nutrien juga adalah penyumbang terbesar kenapa anak-anak menjadi cerewet sangat terhadap makanan. Kak Yong nak kongsi sedikit tips menangani picky eater memandangkan anak Kak Yong pun mempunyai masalah yang sama.

Tips Menangani Picky Eater

Sebenarnya banyak tanda-tanda yang anak kita picky eater. kak Yong pernah kongsi tentang ini di dalam artikel yang lepas. Bagi menangani anak yang jenis makan terlalu lambat mungkin ibu bapa dapat memastikan anak-anak makan di meja makan yang sesuai. Elakkan gangguan ketika waktu makan seperti menonoton televisyen sambil makan ataupun menggunakan permainan kesukaan sebagai umpan. Galakkan juga mereka untuk menyuap sendiri makanan. Cuba reka suasana yang santai dan menarik ketika makan seperti bercerita tentang bagaimana seronoknya ibu bila tengok anak-anak makan masakan dan puji mereka tentang kejayaan dan juga kelebihan anak mereka ketika waktu makan.

Tips menangani picky eater bagi anak-anak yang tidak teruja untuk makan.

Anak-anak yang tidak seronok atau teruja ketika waktu makan kadang-kala perut mereka sudah kenyang dengan susu ataupun makanan ringan yang lain. Hadkan pengambilan makanan ringan antara waktu makan. Boleh juga anak-anak untuk memilih sendiri jenis makanan yang hendak dimakan serta ajak mereka untuk sertai waktu penyediaan makanan. Masukkan pelbagai jenis makanan dalam hidangan mereka yang mana akan membuatkan mereka lebih seronok untuk makan kerana turut serta ketika waktu memasak.

Tips Menangani Picky Eater

Untuk tips menangani picky eater yang makan terlalu sedikit.

Ibu-ibu mungkin boleh potong buah atau sayuran-sayuran kudapan secara kecil-kecil untuk mereka makan ketika santai. Boleh juga menggalakkan anak-anak memerhatikan rakan sebaya mereka makan pelbagai jenis makanan termasuklah jenis makanan yang mereka tidak suka. Ibu-ibu juga boleh join venture ketika anak-anak makan dengan mengambil makanan yang sama dengan mereka.

Bagi anak-anak yang jadual makan mereka tidak menentu juga boleh menyebabkan anak cerewet dan memilih makanan. Ibu-ibu patut menyediakan jadual dan rutin yang sama ketika makan. Amalkan juga situasi makan semeja bersama dengan ahli keluarga yang lain dan juga jadikan diri sebagai role model untuk tabiat makan yang lebih sihat.

Tips menangani picky eater dengan Shaklee :

  • Boleh amalkan Meal Shake yang mana merupakan sumber bekalan vitamin dan mineral yang diperlukan oleh kanak-kanak. Sebenarnya, dengan Meal Shake lompong-lompong kekurangan nutrisi dalam badan kanak-kanak dapat ditampung yang mana secara tidak langsung akan menaikkan selera makan anak anda.
  • Kalau rasa susah nak bancuh-bancuh boleh juga amalkan Vitalea For Kids bagi mereka yang berumur 4 tahun ke atas
  • Chewable C juga berfungsi untuk menguatkan imun badan bagi memelihara sistem tubuh anak-anak berfungsi dengan baik

Tips Menangani Picky Eater

Pembelian melalui kad kredit juga boleh dilakukan dengan sekali klik Set Picky Eater dan boleh hubungi Kak Yong untuk konsultansi dengan memberikan nombor invoice.

These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Untuk pertanyaan sila hubungi
Your Shaklee Independent Distributor Azimah Mohd Zainuddin
Pengedar Shaklee Bukit Naga, Kota Kemuning, Shah Alam, Klang, Jalan Kebun, Bukit Tinggi dan pengeposan ke seluruh Malaysia.

SMS | WhatssApp : 0163964090
Shaklee ID : 864934
Email : azimah.zainuddin@gmail.com

One Response

  1. Noriza Rahman January 31, 2016