Tips Memilih Protein Yang Betul

Protein merupakan khasiat penting yang diperlukan oleh badan untuk menjalankan proses kimianya. Protein merupakan makanan utama kepada sel-sel (badan). Oleh sebab itu, bagi memastikan tubuh badan sentiasa sihat dan tip top, kandungan protein yang mencukupi wajib diambil setiap hari melalui sumber makanan kita.

Tips Memilih Protein Yang Betul

Protein Tumbuhan VS Protein Berasaskan haiwan?

Kedua-dua protein tumbuhan dan berasaskan haiwan mengandungi kandungan protein yang sama. Walau bagaimanapun, sumber berasaskan haiwan seperti daging merah atau ayam mungkin mengandungi bahan kimia berbahaya dan berpenyakit. Protein soya lebih mudah dihadam, terutamanya di kalangan warga tua.

Kandungan Kolesterol Tinggi VS Kolesterol Rendah

Protein berasaskan tumbuh-tumbuhan mengandungi sifar kolesterol

Tips Memilih Protein Yang Betul

Kandungan Lemak Tinggi VS Rendah Lemak

Ayam mengandungi lemak tepu dan transfat. Manakala protein berasaskan tumbuhan bebas daripadanya. Jadi makanlah kacang, biji-bijian, tauhu dan bijirin penuh yang memberikan anda protein tanpa lemak berlebihan.

GMO VS Non-GMO

GMO (Organisma yang diubahsuai secara ginetik) ialah tumbuhan, haiwan, mikroorganisma atau organisma lain yang telah diubahsuai menggunakan pengubahsuaian ginetik atau teknik kejuruteraan. GMO ini telah dikaikan dengan pelbagai risiko kesihatan.

Tips Memilih Protein Yang Betul

Sumber Semulajadi VS Sumber Yang Diproses

Seboleh mungkin dapatkan protein anda dalam keadaan semulajadi. Makanan yang diproses mungkin kehilangan kandunan nutrien. Apabila anda tidak mendapat potein yang mencukupi dari diet anda, anda boleh memilih serbuk protein yang berkualiti tinggi yang memberikan asid amino dan kalsium untuk menguatkan tulang serta gigi.

Tips Memilih Protein Yang Betul

ESP Sumber Protein Soya 

Sempena dengan promosi bulan Oktober, you all boleh mencuba ESP sebagai salah satu sumber protein dalam diet harian. Antara kebaikan yang ada dalam ESP ialah :

  • Membekalkan 14g protein berasaskan tumbuhan
  • Protein berkualiti dan mudah dihadam
  • Mengandungi 9 jenis asid amino perlu
  • Tinggi dengan kalsium
  • Tanpa kolesterol
  • Membantu menrunkan paras kolesterol dalam darah

WhatsApp Kak Yong di 0163964090 untuk mendaftar keahlian + pembelian ESP.

Jadual pemakanan dan konsultasi berterusan diberikan eksklusif untuk customer yang membuat pembelian ESP dan produk Shaklee dari Kak Yong.

*DISCLAIMER

These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Untuk pertanyaan sila hubungi
Your Shaklee Independent Distributor Azimah Mohd Zainuddin
Pengedar Shaklee Bukit Naga, Kota Kemuning, Shah Alam, Klang, Jalan Kebun, Bukit Tinggi dan pengeposan ke seluruh Malaysia.
SMS | WhatssApp : 0163964090
Shaklee ID : 864934
Email : azimah.zainuddin@gmail.com

2 Comments

  1. Amirul October 11, 2017
    • Azimah October 30, 2017