Tips Kurangkan PMS

Sememangnya masalah PMS memang menghantui kebanyakan wanita. Sepupu saya sendiri bila period sahaja memang MC dengan sakit bergulung-gulung. Ada sekali ketika balik kampung memang tengah period, saya pun bagi lah 4 biji Ostematrix padanya, hmmm memang lega lah dia kata. Selalu memang tak boleh tidur kalau hari pertama dengan kedua period, ini boleh rehat, sakitnya pun boleh ditangani.

Antara tanda-tanda gejala PMS yang bermula seawal 14 hari sebelum haid ialah :
    • Perubahan emosi seperti mudah marah, murung, sedih, sensitif dan serba tak kena rasanya. Itulah ada lelaki sukar untuk berkomunikasi dengan wanita pasti ada term “PMS lah tu”.
    • Badan mudah penat, letih, lesu dan lemah.
    • Sakit kepala dan migrain.
    • Sakit di bahagian perut serta pinggang. Rasa macam cramp gitu. Kalau yang dah bersalin rasa macam contraction.
    • Yang ini paling best, suka makan dan minum. Selera makan memang bertambah-tambah. Menu pun sentiasa nak yang meletup sahaja.
    • Berat badan bertambah disebabkan oleh peningkatan air dalam tubuh.

 

Memang kalau dilanda masalah PMS ini, satu kerja pun tak boleh buat. Kalau yang sakit perut pening kepala memang alamatnya ambil medical leavelah. Walau bagaimanapun, ada cara untuk mengurangkan masalah PMS ini. Antaranya :
    • Ambil banyak makanan yang kaya dengan kalsium tinggi seperti minum susu, tempe dan kekacang.
    • Amalkan makan buah-buahan yang kaya dengan Vitamin C setiap hari.
    • Amalkan pemakanan tambahan yang kaya dengan zat B6 dan E untuk mengatasi ketegangan perut.
    • Kurangkan pengambilan garam dalam makanan kerana ia dapat mengurangkan pengumpulan air dalam tubuh.
    • Kurangkan makanan yang bertepung, kafien dan coklat.
    • Makan makanan yang kaya dengan serat.
    • Jika anda mengalami masalah anemia, makan makanan yang kaya dengan zat besi.

 

Atau, boleh cuba rawat masalah PMS melalui vitamin. Saya sendiri mengamalkan pengambilan vitamin Shaklee sehingga berbulan-bulan baru masalah senggugut berkurangan.
 
These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Untuk pertanyaan sila hubungi

Your Shaklee Independent Distributor Azimah Mohd Zainuddin
Pengedar Shaklee Bukit Naga, Kota Kemuning, Shah Alam, Klang dan pengeposan ke seluruh Malaysia.


SMS | WhatssApp : 0163964090
Shaklee ID : 864934