Tabiat Yang Menggemukkan Badan

Ramai orang beranggapan bahawa bulan Ramadhan dengan berpuasa boleh membantu kita menurunkan berat badan. Walau bagaimanapun, ramai tidak menyedari bahawa ada tabiat yang menggemukkan badan dalam jadual harian kita. Mungkin ini tips berguna untuk anda yang sedang berusaha untuk diet ketika berpuasa.

Antara tips tabiat yang menggemukkan badan tanpa anda sedari ialah tidak mengetahui kalori sebenar dalam hidangan anda. Ramai berpendapat bahawa dengan makan sedikit sahaja mungkin tidak menggemukkan. Namun, jika anda berbuka dengan nasi putih dan juga kari ayam berserta air manis dan juga kuih seperti murtabak mungkin boleh membawa kepada himpunan kalori yang tinggi. Boleh belajar cara kira kalori di sini.

Makan dalam pinggan yang besar juga membawa kepada tabiat yang menggemukkan badan. Biasalah, sudah sepanjang hari berpuasa nafsu makan memang tidak dapat dikawal. lagi-lagi kalau kita ambil pinggan yang besar. Ada potensi untuk kita memenuhkan segenap ceruk atas pinggan itu dengan nasi dan pelbagai lauk-pauk.

Makan-Dalam-pinggan-Besar-tabiat-yang-menggemukkan-badan-tips-kurus-pengedar-Shaklee-Shah-Alam-Klang-Kota-Kemuning-Jalan-Kebun-Sri-Muda-Bukit-Naga

Makan Dalam Pinggan Besar

Kalau bulan kita tak berpuasa, amalan makan di luar juga boleh mendai tabiat yang menggemukkan badan. Makanan yang dimasak di luar tidak terpelihara khasiatnya dari segi penyediaan serta kalori yang tinggi. Tidak perlu dinsangkal lagi yang makanan yang dibeli dari kedai juga mempunyai bahan perasa serta lemak yang banyak.

Tidak fokus terhadap makanan yang dimakan. maksudnya ketika hendak makn itulah nak menonton televisyen, menjawab what’s app dan juga melayari internet. Situasi ini boleh meyebabkan anda tidak sedar berapa banyak portion makanan yang telah anda ambil. Ianya juga menyebabkan anda tidak mengunyah makanan dengan betul srta tidak memberi rasa kenyang dan kepuasan ketika makan.

Tidak-Fokus-Terhadap-Makanan-tabiat-yang-menggemukkan-badan-tips-kurus-pengedar-Shaklee-Shah-Alam-Klang-Kota-Kemuning-Jalan-Kebun-Sri-Muda-Bukit-Naga

Tidak Fokus Terhadap Makanan

Yang ini pun satu tabiat ketika bulan puasa dan juga tidak berpuasa. Suka tengok gambar makanan yang beitu menyelerakan. Dengan melayari foto-foto makanan, anda sebenarnya telah merangsang minda untuk tergoda mengambil makanan yang tinggi kalori. tapi, saya sendiri pun suka tengok gambar makanan. Dan, sudah semestinya saya akan masak atau makan di kedai yang ada menu tersebut. untuk mereka yang berdiet, awas ye, tabiat yang menggemukkan badan yang satu ini.

Jangan makan ketika marah. Tabiat makan ketika marah cenderung membuatkan kita mengambil makanan ringan yang kurang sihat dan juga tinggi lemak kalori. Mulalah, time emosi tiak stabil nak makan itu ini untuk meredakan kesediahn. boleh makan, tapi berpada-padalah. Jangan ikut hati…nanti susah nak turunkan berat badan 🙂

These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Untuk pertanyaan sila hubungi
Your Shaklee Independent Distributor Azimah Mohd Zainuddin
Pengedar Shaklee Shah Alam , Klang, Kota Kemuning, Jalan Kebun, Sri Muda, Bukit Naga, dan pengeposan ke seluruh Malaysia.
SMS | WhatssApp : 0163964090
Shaklee ID : 864934