Supplement Untuk Penyakit Gastrik

Bulan puasa memang sinonim dengan penyakit gastrik. Ada mereka di luar sana memang tidak berpeluang untuk berpuasa atas saranan doktor kerana dikhuatiri boleh membahayakan kesihatan akibat daripada penyakit gastrik. Walau bagaimanapun, ada juga mereka di luar sana mengambil kesempatan menggunakan alasan gastrik untuk tidak berpuasa. Nak tahu apa itu gastrik?

gastrik-puasa-ESP-Ostematrix-Peppermint-Ginger-pengedar-Shaklee-Shah-Alam-Klang-Kota-Kemuning-Jalan-Kebun-Sri-Muda-Bukit-Naga

Gastrik Ketika Berpuasa

Gastrik ialah kesan gastritis terjadi akibat dinding permukaan di dalam perut seseorang individu itu telah terhakis oleh asid gastric iaitu asid yang dikeluarkan oleh perut untuk mencernakan makanan. Hakisan pada permukaan dinding perut ini bukan berlaku dalam masa sehari malahan mungkin mengambil masa berbulan-bulan atau bertahun-tahun sebelum seseorang itu mengalami tanda-tanda sakit perut di bahagian ulu hati. Antara tanda-tanda penyakit gastrik/gastritis:

 • Sakit ulu hati 
 • Rasa mual 
 • Rasa perut kembung 
 • Kemungkinan pesakit juga akan muntah 

Untuk mereka yang mengamalkan penggunaan ubat doktor bagi merawat gastrik, mereka berkeupayaan untuk berpuasa dengan melewatkan pengambilan ubat ketika hendak masuk azan subuh ketika bersahur dan mulakan dengan makan ubat gastrik sebelum makan makanan berat ketika berbuka. Shaklee ada supplement yang boleh membantu untuk mengurangkan gejala sakit gastrik ini.

Set-Gastrik-Shaklee-gastrik-puasa-ESP-Ostematrix-Peppermint-Ginger-pengedar-Shaklee-Shah-Alam-Klang-Kota-Kemuning-Jalan-Kebun-Sri-Muda-Bukit-Naga

Set Gastrik Shaklee

ESP yang bersifat alkali adalah berkawanan daripada sifat asid bagi penyakit gastrik. Dengan mengamalkan ESP kesan gas tersebut dapat dineutralkan. ESP juga berperanan untuk menyembuhkan kesan-kesan luka akibat daripada hakisan asid hidroklorik pada dinding perut yang luka akibat gastrik. Boleh amalkan ketika bersahur dan juga sebelum tidur. ianya memberikan rasa kenyang lebih lama serta Indeks Glisemik (GI) yang rendah. Sesuai untk pesakit diabetes juga. Bila GI rendah, tenaga yang ditukarkan dalam badan akan mengambil masa yang lama dan berpanjangan.

Ostematrix yang mengandungi magnesium yang juga merupakan komponen utama yang ada dalam ubat gastrik yang mampu meneutralkan asid dalam perut. Amalkan sebanyak 4 biji sebelum tidur. In Shaa Allah berkesan dan juga memberikan kesan lena yang best sangat.

Peppermint Ginger pula yang mengandungi halia untuk melegakan pedih-pedih perut serta gejala hulu hati. Boleh diamalkan ketika berbuka untuk memberikan keselesaa perut yang berpanjangan.

Antara tips untuk mereka yang mengalami perut sensitif serta mudah mendapat gastrik pada waktu ramadhan ini:

 • Lewatkan bersahur dan segerakan berbuka. Amalkan makanan yang berat yang boleh memberikan rasa kenyang lebih lama.
 • Jangan makan makanan berempah dan juga pedas yang boleh memberikan rasa tidak selesa pada perut.
 • Makanan bergoreng juga lambat dicernakan oleh usus yang memberikan kesan rembesan jus gastrik yang terlalu lama dalam perut.
 • Elakkan makan makanan yang masam yang semamngnya menambah kesan asid sedia ada dalam perut.
 • Paling utama, jangan minum air bikarbonat. Air gas meninggalkan kesan gastrik yang lama dalam perut.
 • Kepada mereka yang merokok. amalan mengurangkan rokok ketika berpuasa dapat mengurangkan rembesan jus gastrik dalam perut.
 • Kurangkan pengambilan kafien seperti kopi dan teh kerana ianya merangsang pengeluaran jus gastrik.

Untuk mereka yang bermasalah gastrik tidak salah rasana untuk mengamalkan supplement bagi mengurangkan gejala gastrik. Saya sendiri merupakan seorang pengidap penakit gastrik sejak dari darjah dua lagi. Alhamdulillah sejak konsisten amalkan supplement Shaklee penyakit gastrik memang jarang-jarang menjengah. Saya sendiri pun bersahur dengan ESP untuk memberikan tenaga serta rasa kenyang yang lebih lama.

These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Untuk pertanyaan sila hubungi
Your Shaklee Independent Distributor Azimah Mohd Zainuddin
Pengedar Shaklee Shah Alam , Klang, Kota Kemuning, Jalan Kebun, Sri Muda, Bukit Naga, dan pengeposan ke seluruh Malaysia.
SMS | WhatssApp : 0163964090
Shaklee ID : 864934

One Response

 1. Nurul Fazreen Othman October 23, 2014