Rahsia Lewatkan Penuaan Dengan Memanjangkan Hayat Telomeres

Kak Yong bukan budak biologi. Tapi apabila dapat tugasan dari mentor Shaklee Kak Yong, maka gagah juga study konsep. Hopefully segala penerangan yang Kak Yong kongsi bolehlah you all faham.

Sebenarnya penuaan ada kaitan dengan telomeres. Telomeres ini apa pula? Pasti semua orang tahu dalam badan kita ada sel. Di dalam sel pula terdapat jaringan kromosom yang berpital mengandungi DNA + protein. Hujung jaringan berpintal itulah yang dipanggil telomeres. Paling mudah you all tengok sahaja gambar di bawah.

Rahsia Lewatkan Penuaan Dengan Memanjangkan Hayat Telomeres

Telemores ini pula bentuknya macam topi atau sarung di akhir setiap jaringan DNA yang panjang. Fungsi utamanya ialah melindungi maklumat DNA di dalam kromosom. Selain itu, telomeres juga berfungsi untuk meniru dengan betul sel-sel DNA kita setiap kali pembahagian sel. Walau bagaimanapun, kepanjangan telomeres akan berkurangan setiap kali pembahagian sel berlaku.

Rahsia Lewatkan Penuaan Dengan Memanjangkan Hayat Telomeres

Tahukah you all proses pembahagian sel-sel terjadi sehingga 50 ke 70 kali bagi setiap sel. Maklumat DNA juga akan hilang sebanyak 25 ke 200 dari hujung telomeres setiap kali sel membahagi yang menyebabkan telomeres menjadi semakin pendek. Proses ini akan berulang sehinggalah telomeres tidak boleh membahagi lagi yang mana terjadinya proses penuaan mahupun penyakit kritikal seperti kanser akibat daripada DNA yang tidak sihat.

Contoh paling mudah yang boleh dikaitkan dengan kehidupan harian adalah hujung tali kasut. Apabila tiada plastik di bahagian hujung tali kasut, susah hendak memasukkan tali ke dalam lubang serta mudah menjadi lusuh dan akan terurai. Begitu jugalah tanpa kehadiran telomores di hujung kromosom, helaian DNA akan menjadi rosak serta menyebabkan sel-sel badan tidak berfungsi dengan baik.

Rahsia Lewatkan Penuaan Dengan Memanjangkan Hayat Telomeres

Seperti yang kak Yong war-warkan yang mana telomeres akan menjadi semakin pendek setiap kali pembahagian sel. Proses ini berulang sehinggalah telomeres menjadi semakin pendek dan langsung tidak boleh diperbaharui. Mujurlah dengan teknologi yang ada dalam Vivix kita mampu memanjangkan hajat kepanjangan telomeres.

Rahsia Lewatkan Penuaan Dengan Memanjangkan Hayat Telomeres

Polifenol yang ada di dalam Vivix mampu memperbaiki sel-sel DNA kita serta memanjangkan hayat telomeres. Kandungan antioksidan dan anti-keradangan mempu melindungi serta memperbaiki DNA kita termasuklah telomeres. kajian di bawah menunjukkan kaitan polifenol dan juga telomeres.

Rujukan fakta ini:

(1) Epel ES, Blackburn EH, Lin J, et al. Accelerated telomere shortening in response to life stress. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America. 2004; 101(49):17312-17315. doi:10. 1073/pnas.0407162101.

(2) Harley CB, Chan J, Blauwkamp M, Lau FC, McManus JF, Watson D, Hytopoulos E, Daggy BP. Cross-Sectional Analysis of Telomere Length in People 33-80 Years of Age: Effects of Dietary Supplementation. 2014.

Rahsia Lewatkan Penuaan Dengan Memanjangkan Hayat Telomeres

Kak Yong syorkan Vivix yang kaya dengan polifenol. Campuran Anggur Muscadine, Polygonum Cuspidatum, Elderberi Eropah dan Lobak Ungu merupakan sumber polifenol terbaik di dalam Vivix. Vivix mempunyai keputusan ujian makmal yang mana Vivix terbukti 10 kali ganda hebar dari resveratrol yang melambatkan mekanisme penuaan.

Cara Mahu Dapatkan Vivix

Sekiranya you all berminat untuk mendapatkan sebotol Vivix hari ini, boleh terus buat pembelian Vivix secara Online di sini (klik). Harga sebotol Vivix ialah RM503.50 sahaja. Pembayaran dengan Kad Debit atau Kad Kredit. Vivix akan dihantar terus kepada anda oleh pihak Shaklee (M).

Berita baik! Anda boleh beli Vivix pada harga lebih jimat dengan mendaftar sebagai ahli Shaklee, dan terus nikmati penjimatan sehingga 20%. Beli 2 botol Vivix, dan dapat keahlian Shaklee percuma + penghantaran kurier percuma seluruh Malaysia + cash rebate bulan hadapan. Best sangat!

WhatsApp Kak Yong di 0163964090 untuk mendaftar keahlian + pembelian Vivix.

Jadual pemakanan dan konsultasi berterusan diberikan eksklusif untuk customer yang membuat pembelian Vivix dan produk Shaklee dari Kak Yong.

*DISCLAIMER
These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

13 Comments

 1. Arnie March 10, 2017
  • Oja Samid March 12, 2017
   • Azimah March 13, 2017
  • Azimah March 13, 2017
  • nurrazali March 15, 2017
 2. Wan Zawawi March 11, 2017
  • Azimah March 13, 2017
 3. Azlin Azlan March 12, 2017
  • Azimah March 13, 2017
 4. siti hazreen March 12, 2017
  • Azimah March 13, 2017
 5. Noriza Rahman March 13, 2017
  • Azimah March 13, 2017