Punca Rambut Gugur

Rambut adalah mahkota wanita. Rambut juga lambang kemachoan lelaki. Kalau botak, usia muda pun akan nampak tua. Terdapat beberapa punca rambut gugur.

Punca Rambut Gugur Akibat Hormon

Ketidakstabilan hormon adalah punca utama keguguran rambut yang serius. Ia disebabkan oleh kehamilan, melahirkan anak, pengambilan pil rancang dan putus haid. Masalah ini sinonim dengan wanita. Kalau masalah rambut gugur selepas bersalin memang perkara biasa namun jangan dibiarkan berlarutan sehingga menampakkan kepala yang botak.

Punca Rambut Gugur

Punca Rambut Gugur Akibat Kekurangan Vitamin

Fakta ada menyatakan bahawa rambut yang cantik dan sempurna jika anda mengamalkan pemakanan yang seimbang dan konsisten. Pengambilan vitamin B6, B12 dan juga zink memang istimewa untuk kesihatan rambut. Protein juga perlu dalam memelihara rambut. Amalkan juga diet sihat dengan mengambil telur, makanan laut, tauhu, ikan salmon dan juga daging ayam dalam masakan.

Produk tidak sesuai juga punca rambut gugur

Amalkan produk penjagaan rambut daripada sumber semulajadi. Elakkan penggunaan bahan kimia yang berlebihan. Kena prihatin dengan produk yang digunakan sehari-hari. Jika bertukar produk, perhatikan jumlah keguguran rambut setiap hari. Setakat 100 helai rambut gugur setiap hari perkara biasa sahaja.

Punca Rambut Gugur

Antara vitamin yang boleh diamalkan untuk mencegah keguguran rambut serta memilik rambut sihat bersinar ialah :

  • B Complex yang mengandungi kesemua 12 jenis vitamin B. Vitamin B6 dan B12 yang membantu menyihatkan rambut juga ada dalam B Complex Shaklee
  • Zink Complex yang istimewa sebagai salah satu vitamin untuk rambut. Selepas bersalin, pengambilan Zink Complex mencegah masalah keguguran rambut menjadi lebih serius. Bukannya langsung tiada rambut gugur, dah sah-sah pertukaran hormon sedang berlaku. Namun kuantitinya tidaklah banyak sehingga membuatkan rambut semakin nipis.
  • ESP sumber protein yang membantu sel-sel rambut yang lebih sihat untuk tumbuh. Rambut juga akan kelihatan lebih lembut, terurus dan bersinar.

Punca Rambut Gugur

These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Untuk pertanyaan sila hubungi
Your Shaklee Independent Distributor Azimah Mohd Zainuddin
Pengedar Shaklee Bukit Naga, Kota Kemuning, Shah Alam, Klang, Jalan Kebun, Bukit Tinggi dan pengeposan ke seluruh Malaysia.

SMS | WhatssApp : 0163964090
Shaklee ID : 864934
Email : azimah.zainuddin@gmail.com

3 Comments

  1. arnie February 17, 2016
  2. Noriza Rahman February 24, 2016
  3. Introducer maybank August 24, 2016