Perbezaan Antara Lemak Dan Kolesterol

Perbezaan antara lemak dan kolesterol adalah dua jenis lipid yang berbeza. Lipid ini bahasa paling mudah ialah sebatian dalam badan yang tidak larut air. Lemak dan kolestrol sering dijumpai dalam makanan dan mempunyai struktur yang berbeza namun beberapa fungsi yang sama. Lemak membekalkan tenaga dan kalori dalam badan tetapi kolesterol tidak. Kedua-dua lemak dan kolesterol boleh didapati dalam diet dan disintesis dalam badan, terutamanya hati. Lipid , bagaimanapun, bersama-sama diserap dalam usus. Kerana darah adalah kebanyakannya air, mereka diangkut melalui molekul pembawa larut air yang dipanggil lipoprotein.

Sumber-Kolesterol-Kolesterol-Baik-&-Kolesterol-Jahat-Perbezaan-Antara-Lemak-Dan-Kolesterol-Pengedar-Shaklee-Shah-Alam-Pengedar-Shaklee-Klang-Pengedar-Shaklee-Kota-Kemuning-Pengedar-Shaklee-Bukit-Naga-Jalan-Kebun-Sri-Muda

Sumber Kolesterol

Kita Perlu Kolesterol
Kolesterol adalah lipid berlilin yang terdapat dalam semua sel-sel kita . Kolesterol pemakanan hanya terdapat dalam makanan haiwan dan mempunyai sedikit kesan kepada tahap darah. Jika anda mengambil tidak kolesterol , badan anda akan membuat apa yang diperlukan. Jika anda makan banyak makanan yang tinggi kolesterol , badan anda membuat kurang. Kebanyakan kolesterol dihasilkan di dalam hati. Ia digunakan garam mensintesis hempedu digunakan untuk pencernaan lemak , vitamin D, dan hormon steroid seperti testosteron dan estrogen. Ia adalah komponen membran sel, bahan berlilin yang melindungi sistem saraf anda .

Kita Perlu Lemak
Lemak dan juga minyak dipanggil trigliserida. Setiap trigliserida mengandungi tiga rantaian karbon yang dipanggil asid lemak. Jenis asid lemak termasuk rantaian pendek , rantaian panjang, tepu dan tak tepu, yang diperolehi daripada kedua-dua haiwan dan makanan tumbuhan. Asid lemak yang paling boleh dimetabolismekan untuk tenaga. Lemak dan minyak juga menambah rasa dan nilai kenyang dengan makanan. Kadang-kadang lemak, terutamanya lemak tepu, adalah keliru dengan kolesterol. Tetapi satu tidak boleh bertukar menjadi yang lain. Kedua-dua lemak dan kolesterol , bagaimanapun , adalah sebahagian daripada struktur membran sel. Dan beberapa lemak adalah sebahagian daripada sistem saraf, di samping kolesterol.

Perlu dan Bukan Perlu Asid Lemak
Badan boleh mensintesis asid lemak banyak. Sebagai contoh, jika anda menambah beg beberapa biskut dalam diet harian anda, badan anda akan mungkin berubah banyak ke dalam lemak dan menyimpannya di dalam sel-sel lemak anda. Asid lemak kita boleh mensintesis dipanggil “tidak penting. “Sesetengah asid lemak yang dipanggil” asid lemak yang bermaksud bahawa kita perlu mendapatkannya melalui diet kita. Mereka juga dikenali sebagai asid omega -6 dan omega- 3 asid lemak, yang politaktepu dan cecair pada suhu bilik. Kita perlu untuk mengimbangi mereka dalam diet kita, kerana kebanyakan jenis omega-6 menghasilkan keradangan ketika kita memerlukannya dan omega -3 bertukar keradangan.

Kolesterol-Baik-&-Kolesterol-Jahat-Perbezaan-Antara-Lemak-Dan-Kolesterol-Pengedar-Shaklee-Shah-Alam-Pengedar-Shaklee-Klang-Pengedar-Shaklee-Kota-Kemuning-Pengedar-Shaklee-Bukit-Naga-Jalan-Kebun-Sri-Muda

Kolesterol Baik & Kolesterol Jahat

Kebimbangan Kesihatan
Kolesterol pemakanan dan lemak tepu telah terlibat dalam penyakit kardiovaskular sejak tahun 1950-an . Penyelidikan sedang dijalankan untuk menilai semula risiko kesihatan mereka, jika ada. Walau bagaimanapun, satu asid lemak perlu dielakkan, dan itu adalah lemak trans perindustrian. Jenis ini lemak terdapat dalam minyak sayuran separa hidrogenasi  yang merupakan ramuan dalam banyak makanan diproses, dan terlibat dalam penyakit kardiovaskular dan lain-lain. Lemak trans perindustrian dicipta di makmal dan tidak wujud dalam alam semula jadi. Tidak seperti lemak semula jadi dan kolesterol mereka tidak mempunyai nilai di dalam badan.

These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Untuk pertanyaan sila hubungi
Your Shaklee Independent Distributor Azimah Mohd Zainuddin
Pengedar Shaklee Shah Alam , Klang, Kota Kemuning, Jalan Kebun, Sri Muda, Bukit Naga, dan pengeposan ke seluruh Malaysia.
SMS | WhatssApp : 0163964090
Shaklee ID : 864934