Kesan Komputer Terhadap Mata

Rutin kerja pada hari ini memerlukan kita mengadap skrin komputer hampir 12 jam. Bukan setakat skrin komputer, skrin smart phone pun sama juga. Kejap-kejap nak tengok status facebook lah, update twitter, upload instagram dan sebagainya. Al maklumlah, semua telefon sekarang ini ada internet. Dah tak kisah pun kalau penggunaan internet diblock di ofis. Tetapi, tanpa kita sedar kesan komputer terhadap mata menyebabkan rabun serta simptom mata letih lambat laun akan dirasai sendiri oleh kita. Walau bagaimanapun, tiada kajian yang spesifik kesan komputer terhadap mata boleh membawa kepada masalah kerosakan mata. Anda boleh baca sendiri artikelnya di sini.

kesan-komputer-terhadap-mata-carotomax-kesihatan-mata-antioksidan-pengedar-Shaklee-Shah-Alam-Klang-Kota-Kemuning-Jalan-Kebun-Sri-Muda-Bukit-Naga

Kesan Komputer Terhadap Mata

Antara gejala dan simptom-simptom kesan komputer terhadap mata ialah:

 • Sengal-sengal mata (eye strain)
 • Kabur penglihatan
 • Mata kering (eye dryness)
 • Ketidakselsesaan penglihatan
 • Sakit kepala
 • Sukar fokus imej pada skrin
 • Rabun silau ketika malam atau cahaya matahari yang terik
 • Sakit di bahagian tengkuk dan juga belakang
 • Untuk mengetahui jenis gejala penyakit mata yang lain anda boleh baca artikel ini.

Masalah ini boleh dikurangkan dengan mengambil berat aspek:

 • Pencahayaan komputer yang semestinya diambil berat dalam penggunaan komputer yang mana pencahayaan hendaklah sekata, sumber cahaya tidak malap, elakkan cahaya berlebihan daripada tingkap atau pintu dengan penggunaan langsir yang sesuai serta penggunaan skrin anti silau yang mampu mengurangkan aspek silau skrin komputer
 • Kedudukan komputer hendaklah sesuai serta berada pada kedudukan yang sesuai pada mata kita. Jarak skrin hendalah 16 hingga 30 inci dari mata serta bersudut 10 hingga 20 darjah pada paras mata untuk meminimumkan kesan buruk skrin kepada mata.
 • Makan makanan yang kaya dengan vitamin A, vitamin C serta vitamin E yang kaya dengan antioksidan yang berfungsi untuk menjaga kesihatan mata. Di sinilah supplement boleh membantu. Carotomax istimewa untuk menjaga kesihatan mata.
Carotomax-Untuk-Kesihatan-Mata-kesan-komputer-terhadap-mata-carotomax-kesihatan-mata-antioksidan-pengedar-Shaklee-Shah-Alam-Klang-Kota-Kemuning-Jalan-Kebun-Sri-Muda-Bukit-Naga

Carotomax Untuk Kesihatan Mata

Carotomax mengandungi :

Kandungan: 6 varieti karotena, diekstrak dari rangkaian sayuran dan buahan yang kaya dengan sifat anti-oksidan seperti rumpair laut, tomato bukan GMO, biji anggur, Pot MArigold, Epal, Strawberi, Minyak sawit, Brokoli, ubi kentang, cantaloupe dan karot.

Mengandungi fitokimia semulajadi yang penting untuk kesihatan mata, kulit dan membran mukosa.

1) Alpha dan Beta Carotene: Untuk penglihatan malam, mata sihat, menghalang degenerasi penglihatan.

2) Lycopene: Bersifat anti-oksidan, menghalang penuaan organ

3) Lutein: Menyekat katarak

4) Zeaxanthin: Melindungi mata, menuras gelombang biru pendek berbahaya.

Oleh sebab itu, kita perlu menjaga kesihatan mata yang mana terdapat kajian menyatakan bahawa kesan komputer terhadap mata membawa kepada masalah penglihatan.

 These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Untuk pertanyaan sila hubungi
Your Shaklee Independent Distributor Azimah Mohd Zainuddin
Pengedar Shaklee Shah Alam , Klang, Kota Kemuning, Jalan Kebun, Sri Muda, Bukit Naga, dan pengeposan ke seluruh Malaysia.
SMS | WhatssApp : 0163964090
Shaklee ID : 864934