Kepentingan Kalsium Untuk Ibu Hamil

Apabila disahkan hamil segala keperluan khasiat makanan perlulah diambil berat. Pengambilan vitamin dan mineral harian perlulah ditambah dari kebiasaan kerana kita juga terpaksa berkongsi segalanya dengan bayi dalam kandungan. Banyak sebenarnya kepentingan kalsium untuk ibu hamil yang perlu dititik beratkan.

Ibu hamil perlu mengambil kalsium sebanyak 1200-1500mg setiap hari. Bagi memenuhi keperluan kalsium harian, ibu hamil boleh banyakkan minum susu, makan yogurt, jadikan keju sebagai kudapan dan juga makan manisan puding yang dicampurkan dengan susu. Selain itu, sayuran hijau seperti brokoli, bayam, sawi juga mengandungi banyak kalsium dan mineral lain.

Kepentingan Kalsium

Kepentingan kalsium untuk kesihatan tulang dan gigi

Tahukah anda jika pengambilan kalsium tidak mencukupi ketika hamil, ibu-ibu akan berisiko mengidap osteoporosis apabila usia telah meningkat kelak. Sangat mustahak memastikan kalsium diambil mencukupi ketika hamil bagi memelihara kesihatan tulang dan gigi si ibu tetapi juga untuk perkembangan organ serta tulang bayi dalam kandungan. Jika kalsium tidak mencukupi, bayi dalam kandungan akan menarik bekalan kalsium si sibu. Oleh sebab itu, tulang si ibu akan mudah menjadi rapuh dan patah. Kesannya bukan hanya setakat ketika hamil sahaja tetapi untuk jangka masa panjang.

Pastikan vitamin D diambil bagi memastikan kepentingan kalsium diserap sepenuhnya oleh badan.

Vitamin D boleh diperolehi daripada sinaran cahaya matahari. Walau bagaimanapun, sumber lain seperti telur, tahu dan juga sumber soya lain juga mempunyai bekalan Vitamin D yang diperlukan oleh badan. Jika anda mengambil tablet kalsium pastikan mengambil sekali Vitamin D. Ini bagi memastikan kalsium diserap sepenuhnya dalam badan dan tidak membawa kesan buruk kepada kesihatan dalam jangka masa panjang. Itu sebab Kak Yong suka Ostematrix yang ada sekali Vitamin D serta Magnesium yang selamat diambil setiap hari. Jangan risau ada mineral tertinggal di dalam badan kerana In Shaa Allah semuanya diserap sepenuhnya.

Kepentingan Kalsium

Antara kepentingan kalsium untuk ibu hamil ialah :

  • memelihara kesihatan tulang, dan gigi si ibu
  • bagus untuk perkembangan tulang dan gigi bayi dalam kandungan
  • mencegah osteoporosis di kalangan ibu hamil serta ibu menyusu
  • memelihara sistem saraf dan juga salur darah dalam badan. Oleh sebab itu, masalah kebas-kebas dan juga kaki cramp ketika hamil dapat dielakkan
  • Jika ibu-ibu mengalami sakit badan atau otot serta sakit pinggang pengambilan kalsium dapat melegakan masalah tersebut
  • Selain itu, ibu-ibu hamil yang mempunyai masalah tekanan darah tinggi, pengambilan kalsium dapat menstabilkan tekanan darah ketika hamil
  • Ada juga ibu hamil yang mengalami sembelit dan paling teruk sekali boleh membawa kepada buasir, pengambilan kalsium bersama magnesium boleh memberikan kesan lawas yang diingini

Kepentingan Kalsium

Pembelian melalui kad kredit juga boleh dilakukan dengan sekali klik Ostematrix dan boleh hubungi Kak Yong untuk konsultansi dengan memberikan nombor invoice.

These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Untuk pertanyaan sila hubungi
Your Shaklee Independent Distributor Azimah Mohd Zainuddin
Pengedar Shaklee Bukit Naga, Kota Kemuning, Shah Alam, Klang, Jalan Kebun, Bukit Tinggi dan pengeposan ke seluruh Malaysia.

SMS | WhatssApp : 0163964090
Shaklee ID : 864934
Email : azimah.zainuddin@gmail.com

2 Comments

  1. Hero Borneo December 24, 2015
  2. arnie December 25, 2015