Kencing Manis dan Ibu Mengandung

Ada sahabat saya setiap kali dia mengandung sahaja mesti dapat kencing manis. Di klinik kesihatan pula, bila berat badan naik mendadak tidak mengikut carta yang sepatutnya mesti misi klinik kesihatan suruh minum air gula untuk detect kencing manis. Sebenarnya masalah kecing manis dan ibu mengandung ini adalah masalah biasa di kalangan ibu yang mengandung. Antara faktor penyebab utama ialah sejarah keluarga yang ada kencing manis dan juga faktor usia.

Masalah kecing manis di kalangan ibu mengandung ini dikenali sebagai diabetes gestasi. Hampir 2 hingga 14% ibu hamil mengalami masalah ini. Diabetes ini berlaku apabila badan tidak boleh menghasilkan insulin yang secukupnya iaitu hormon yang dihasilkan oleh pankreas. Insulin ini mengawal kandungan gula untuk ditukarkan kepada makanan di dalam darah. Diabetes gestasi ini kebiasaannya akan hilang selepas ibu melahirkan bayi.

Kencing-Manis-dan-Ibu-mengandung-Set-Mengandung-Shaklee-Pengedar-Shaklee-Shah-Alam-Pengedar-Shaklee-Klang-Pengedar-Shaklee-Kota-Kemuning-Pengedar-Shaklee-Bukit-Naga-Jana-Kebun-Sri-Muda-Vitalea-B-Complex-Sustained-Release-Vita-C-Plus-Ostematrix-OmegaGuard

Kencing Manis dan Ibu Mengandung

Antara tanda-tanda ibu hamil mengalami penyakit kencing manis ialah sering merasa dahaga, keletihan, kerap membuang air kecil dan juga penglihatan yang kabur. Kencing manis ini membawa lebih banyak kemudaratan kepada bayi dan juga ibu hamil. Bayi mungkin akan jadi terlalu besar sehingga menyukarkan kelahiran secara normal. Bayi yang ibunya mengidap kencing manis juga berisiko untuk mengidap penyakit kencing manis serta obesiti apabila dewasa kelak. Selain itu, macam kawan saya anak beliau mengalami masalah gula dalam darah rendah (hipoglisemia) dan juga jaundis. Ini adalah disebabkan masa mengandung ibunya suka sangat minum minuman manis seperti milo ais atau teh ais yang menyebabkan bayi dalam kandungan sudah terbiasa mendapat gula yang banyak dari ibu. Apabila sudah lahir, badan bayi tidak mampu untuk menghasilkan kandungan gula seperti dalam kandungan. Bayi beliau perlu di monitor di hospital selama seminggu.

Untuk mengawal kandungan gula dalam badan, ibu hamil perlu amalkan pemakanan seimbang dan selalu bersenam atas arahan doktor. Vitamin untuk ibu mengandung Shaklee boleh membantu untuk mengawal penyakit kencing manis ini. Antara supplement yang boleh dimabil untuk masalah kencing manis dan ibu mengandung ialah:

  • Vitalea yang lengkap dengan kromium yang mengawal tahap gula dalam darah dan merangsang sintesis protein dalam tisu-tisu yang sedang terbina. Kehadiran mangan juga membantu perkembangan tulang dan juga fungsi penkreas dalam penghasilan insulin dalam badan. Asid pantotenik juga membantu mengawal aktivti adrenalin dan meningkatkan metabolisme protein dan lemak. Iodin juga membantu meningkatkan metabolisme badan
  • B Complex yang semamngya diketahu membantu menukarkan gula dalam badan kepada tenaga. Thiamin yang ada dalam B Complex ini juga membantu menukarkan karbohidrat kepada tenaga. Manakala, vitamin B6 juga membantu metabolisme dalam protein, lemak dan karbohidrat.
  • Sustained Release Vita-C Plus penting untuk meningkatkan sistem imunisasi badan supaya setiap fungsi badan berada pada paras normal.
  • Ostematrix yang lengkap dengan megnesium yang fungsinya mengawal tahap insulin serta kandungan gula dalam darah, membina dan membaiki tisu-tisu lama dan baru.
Kencing-Manis-dan-Ibu-mengandung-Set-Mengandung-Shaklee-Pengedar-Shaklee-Shah-Alam-Pengedar-Shaklee-Klang-Pengedar-Shaklee-Kota-Kemuning-Jalan-kebun-Sri-Muda-Pengedar-Shaklee-Bukit-Naga-Vitalea-B-Complex-Sustained-Release-Vita-C-Plus-Ostematrix-OmegaGuard

Set Mengandung Shaklee

 

These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Untuk pertanyaan sila hubungi
Your Shaklee Independent Distributor Azimah Mohd Zainuddin
Pengedar Shaklee Shah Alam , Klang, Kota Kemuning, Jalan Kebun, Sri Muda, Bukit Naga, dan pengeposan ke seluruh Malaysia.
SMS | WhatssApp : 0163964090
Shaklee ID : 864934