Kenapa Kanak-Kanak Perlukan Vitamin?

Ramai yang kurang pasti perlu ke kanak-kanak mengambil vitamin tambahan dalam sumber pemakanan harian? Kenapa kanak-kanak perlukan vitamin? Mesti ambil ke vitamin? Sebenarnya, tiada keperluan spesifik dan khusus kenapa kanak-kanak perlukan vitamin. Tiada juga paksaan dan kemestian untuk mengambil vitamin tambahan setiap hari. Walau bagaimanapun, jika anak-anak anda tergolong dalam kumpulan seperti dibawah, maka adalah perlu dan jelas kenapa kanak-kanak perlukan vitamin.

 • Kanak-kanak yang tidak amalkan pemakanan seimbang daripada sumber bahan mentah yang segar seperti ikan, daging, sayur-sayuran dan juga hasil tenusu.
 • Kanak-kanak yang memilih makan. hanya makan apa yang mereka suka sahaja. Tidak gemar makan sayur, buah-buahan dan juga minum susu.
Kanak-kanak-Memilih-Makanan-Perlukan-Zat-Vitamin-Tambahan-kenapa-kanak-kanak-perlukan-vitamin-untuk-tumbesaran-kuatkan-tulang-gigi-imun-sistem-Meal-Shake-Set-Kanak-kanak-pengedar-Shaklee-Shah-Alam-Klang

Kanak-kanak Memilih Makanan Perlukan Zat Vitamin Tambahan

 • Kanak-kanak yang mengidap penyakit kronik seperti athma, masalah pencernaan terutamanya mereka yang terpaksa mengambil ubat-ubatan. Walau bagaimanapun, segala bentuk jenis vitamin yang ingin diambil perlulah atas nasihat doktor.
 • Kanak-kanak aktif yang gemar bersukan yang menggunakan tenaga tambahan sehari-hari.
 • Kanak-kanak yang gemar makan makanan ringan, makana segara dan juga makanan telah diproses seperti makanan dalam tin , kentang goreng dan juga keropok jajan.
Amalkan-Pemakanan-Seimbang-Sejak-dari-Kanak-kanak-kenapa-kanak-kanak-perlukan-vitamin-untuk-tumbesaran-kuatkan-tulang-gigi-imun-sistem-Meal-Shake-Set-Kanak-kanak-pengedar-Shaklee-Shah-Alam-Klang

Amalkan Pemakanan Seimbang Sejak dari Kanak-kanak

 • Selain itu, kanak-kanak yang membesar dengan mengamalkan diet vegetarian. Golongan ini memang teramat perlukan vitamin tambahan kerana sumber protein dan vitamin yang sedia ada hanya terhad daripada sayur-sayuran dan buah0buahan.
 • Dan tidak dilupakan juga kanak-kanak yang gemar minum minuman soda atau berkarbonat. ini adalah disebabkan menuman jenis ini akan menghakis segala jenis vitamin sedia ada dalam badan.

Antara jenis vitamin yang diperlukan oleh kanak-kanak untuk tumbesaran ialah :

Piramid-Makanan-Untuk-Kanak-Kanak-kenapa-kanak-kanak-perlukan-vitamin-untuk-tumbesaran-kuatkan-tulang-gigi-imun-sistem-Meal-Shake-Set-Kanak-kanak-pengedar-Shaklee-Shah-Alam-Klang

Piramid Makanan Untuk Kanak-Kanak

 • Vitamin A yang diperlukan untuk perkembangan otot, tisu serta tulang yang sihat. Ianya juga menjadikan kulit sihat dan bersih. Sumber vitamin A dapat diperolehi daripada sumber makanan tenusu seperti keju dan susu, telur, lobak, labu dan keladi.
 • Pelbagai jenis vitamin B untuk menukarkan makanan kepada tenaga, meningkatkan metabolisme badan dan juga membentu kperkembagan sistem saraf pada kanak-kanak. Banyak terdapat pada daging, ikan, telur dan sumber kekacang.
 • Vitamin C juga penting untuk kanak-kanak bagi menguatkan sistem imun, melindungi daripada penyakit, menggalakkan pertumbuhan kolagen pada sendi-sendi badan, dan juga menggalakkan pertumbuhan otot dan tisu yang sihat. Banyak terdapat dalam sumber buah-buahan seperti oren, strawberi anggur dan juga sayur-sayuran seperti bayam, brokoli dan asparagus.
 • Vitamin D untuk menggalakkan pertumbuhan tulang dan gigi yang kuat. Seperti yang diketahui kanak-kanak memang perlu cukup vitamin D bagi menyerap kalsium yang banyak. Selain vitamin D dari sumber cahaya matahari sebelum pukul sepuluh, diet dari sumber tenusu dan ikan juga ada vitamin D.
Makanan-Untuk-Kesihatan-Tulang-Kanak-Kanakkenapa-kanak-kanak-perlukan-vitamin-untuk-tumbesaran-kuatkan-tulang-gigi-imun-sistem-Meal-Shake-Set-Kanak-kanak-pengedar-Shaklee-Shah-Alam-Klang

Makanan Untuk Kesihatan Tulang Kanak-Kanak

 • Kalsium untuk pertumbuhan serta kesihatan gigi dan tulang yang kuat. Banyak didapati daripada sumber tenusu seperti susu, keju dan yogurt.
 • Zat besi untuk pertumbuhan sel hemoglobin bagi penghantaran oksigen, tenaga dan nutrien ke seluruh badan. Penting terutama kepada kanak-kanak perempuan apabila sudah didatangi haid. banyak didadapati dari sumber makanan laut, kerang-kerangan, sayur bayam, hati, daging, ayam dan juga daging ayam belanda.
Set-Vitamin-Shaklee-Untuk-Kanak-Kanak-kenapa-kanak-kanak-perlukan-vitamin-untuk-tumbesaran-kuatkan-tulang-gigi-imun-sistem-Meal-Shake-Set-Kanak-kanak-pengedar-Shaklee-Shah-Alam-Klang

Set Vitamin Shaklee Untuk Kanak-Kanak

Sebagai SID, sudah tentu saya syorkan Meal Shake sebagai makanan tambahan untuk kanak-kanak. Boleh diberi sewal usia setahun lagi. Memenag merupakan sumber 24 jenis vitamin dan mineral perlu untuk pertumbuhan kanak-kanak. Kaya juga dengan serat untuk menjaga kesihatan usus. Lengkap juga dengan anti oksida untuk menguatkan sistem imun mereka. Paling best memang rasa vanilanya yang sedap dan berkrim untuk kanak-kanak.

These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Untuk pertanyaan sila hubungi
Your Shaklee Independent Distributor Azimah Mohd Zainuddin
Pengedar Shaklee Shah Alam , Klang, Kota Kemuning, Jalan Kebun, Sri Muda, Bukit Naga, dan pengeposan ke seluruh Malaysia.
SMS | WhatssApp : 0163964090
Shaklee ID : 864934