Fakta Tentang Kanser Payudara Yang Patut Anda Ketahui

Ibu Kak Yong pernah didiagnose sebagai pesakit kanser payudara Tahap 3. Cara rawatan pesakit kanser payudara kebanyakannya lebih kurang sama. Mula-mula kena lakukan pembedahan membuang ketulan kanser. Selepas itu barulah melalu proses kemoterapi yang menyakitkan dan diikuti dengan radioterapi.

Fakta Tentang Kanser Payudara Yang Patut Anda Ketahui

Proses rawatan kemoterapi dan radioterapi ini akan dilakukan secara berulang-ulang. Ketika inilah tahap keazaman pesakit mahupun ahli keluarga akan diuji. Sebenarnya, dari pengalaman Kak Yong proses pembedahan membuang ketulan adalah perkara yang sangat mudah prosesnya. Proses kemoterapi dan radioterapi yang akan menjadi igauan berterusan pesakit mahupun ahli keluarga sehinggalah proses tersebut selesai.

Fakta Tentang Kanser Payudara Yang Patut Anda Ketahui

Bagaimana Kanser Payudara Terjadi?

Kanser payudara terjadi hasil daripada mutasi atau pertumbuhan sel-sel tidak normal di kawasan payudara. Sel-sel tidak normal ini akan meyerang sel-sel sihat sehingga menyebabkannya menjadi seperti mereka (sel kanser). Pada proses inilah kerosakan sel-sel DNA dalam badan terjadi. Jika dibiarkan, lama-kelamaan sel-sel kanser ini akan terjadi di seluruh payudara dan boleh merebak ke bahagian tulang mahupun organ-organ penting dalam badan.

Bukan Semua Ketulan Di Payudara Adalah Kanser

Terdapat pelbagai jenis ketulan di payudara. Antaranya ialah:

 • Fibroadenosis yang mana ketumbuhan bukan kanser (benign). Ketulan yang berbiji-biji. Kedudukan boleh berubah, tidak tetap. Kadangkala disertai rasa sakit. Saiznya juga akan berubah-ubah mengikut kitaran haid
 • Galactocele iaitu bengkak susu yang terjadi di kalangan ibu menyusu
 • Breast Cyst ketulan lembut yang boleh terjadi di kalangan usia wanita
 • Fibroadenoma ketulan yang berlaku kepada wanita berusia bawah 30 tahun. Tidak merasa sakit dan terasa sepert biji guli di payudara
 • Malign merupakan ketulan kanser payudara yang berbahaya. Pesakit tidak akan merasa sakit. Walau bagaimanapun, perubahan seperti kulit payudara kemerahan, kulit tegang atau tertarik sehingga kelihatan seperti lesung pipit. Kedudukan ketulan juga tetap, keras serta saiz tidak dipengaruhi oleh kitaran haid.

Macam mana hendak tahu ketulan kanser atau tidak? Kak Yong nasihatkan segeralah berjumpa dengan doktor sekiranya terdapat ketulan di payudara. Hatta walau sekecil guli. Pemeriksaan awal boleh membantu proses rawatan dilakukan dengan lebih cepat dan mudah.

Fakta Tentang Kanser Payudara Yang Patut Anda Ketahui

Fakta Yang Perlu Anda Tahu Tentang Kanser Payudara

 • Satu Daripada Lapan Wanita Mengidap Kanser Payudara
 • Kanser Payudara adalah jenis kanser yang biasa didaignose di kalangan wanita
 • Kanser payudara adalah punca kedua terbesar kematian pesakit kanser wanita
 • Setiap dua minit wanita akan disahkan sebagai pesakit kanser payudara
 • Setiap 13 minit pesakit kanser wanita akan meninggal dunia

Kenalpasti Perubahan Payudara

Kanser payudara merupakan salah satu kanser yang boleh dikesan pada peringkat awal. Yang penting kena lakukan Pemeriksaan Sendiri Payudara (PSP) secara tetap pada setiap bulan. Kena juga perhatikan perubahan di kawasan payudara. Antaranya ialah:

 • Bentuk payudara yang berbeza. Sama ada besar atau kecil sebelah
 • Puting payudara yang terbalik mahupun termasuk ke dalam
 • Perubahan kulit payudara. Seperti kemerahan.
 • Bendalir di kawasan puting mahupun payudara
 • Terdapat ketulan di bahagian payudara sehinggalah ketiak
 • Perhatikan perubahan ketulan dengan kitaran haid.

Fakta Tentang Kanser Payudara Yang Patut Anda Ketahui

Polifenol dan Resveratrol Mencegah Kanser

Kajian membuktikan bahawa golongan yang mengambil diet tinggi polifenol mempunyai risiko lebih rendah mendapat penyakit kanser seperti kanser payudara, kanser ovari, kanser prostat dan pelbagai risiko kanser yang lain. Selain itu, kajian juga menyatakan bahawa kepada bekas pesakit kanser yang mengamalkan makanan tinggi polifenol, kesan antioksidannya mampu mencegah kanser daripada berulang.

Selain itu, kandungan resveratrol yang tinggi dalam diet harian mampu memulihkan sel-sel DNA yang rosak yang mana menjadi punca kepada penyakit kanser. Terdapat kajian yang mana resveratrol mampu membunuh sel-sel kanser.

Vivix merupakan makanan tambahan yang tinggi dengan kandungan polifenol serta resveratrol bagi mencegah kanser. Proses pemulihan pesakit kanser boleh bertambah cepat dengan pengambilan Vivix beserta dengan rawatan seperti kemoterapi dan radioterapi. Kandungan Vivix yang tinggi antioksidan mampu membunuh radikal bebas punca kepada penyakit kanser.

Fakta Tentang Kanser Payudara Yang Patut Anda Ketahui

Cara Mahu Dapatkan Vivix

Sekiranya you all berminat untuk mendapatkan sebotol Vivix hari ini, boleh terus buat pembelian Vivix secara Online di sini (klik). Harga sebotol Vivix ialah RM503.50 sahaja. Pembayaran dengan Kad Debit atau Kad Kredit. Vivix akan dihantar terus kepada anda oleh pihak Shaklee (M).

 

Berita baik! Anda boleh beli Vivix pada harga lebih jimat dengan mendaftar sebagai ahli Shaklee, dan terus nikmati penjimatan sehingga 20%. Beli 2 botol Vivix, dan dapat keahlian Shaklee percuma + penghantaran kurier percuma seluruh Malaysia + cash rebate bulan hadapan. Best sangat!

WhatsApp Kak Yong di 0163964090 untuk mendaftar keahlian + pembelian Vivix.

Jadual pemakanan dan konsultasi berterusan diberikan eksklusif untuk customer yang membuat pembelian Vivix dan produk Shaklee dari Kak Yong.

*DISCLAIMER
These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

 

10 Comments

 1. Azlin Azlan March 16, 2017
  • Azimah March 20, 2017
 2. nurrazali March 16, 2017
  • Azimah March 20, 2017
  • Azimah March 20, 2017
 3. Oja Samid March 19, 2017
  • Azimah March 20, 2017
 4. kate March 20, 2017
  • Azimah March 20, 2017
 5. Hero Borneo March 20, 2017