Berapa Banyak Vitamin C Perlu Diambil

Ramai yang tahu vitamin C adalah vitamin larut air. Apabila vitamin larut air maka perlu diambil setiap hari kerana vitamin C tidak boleh terus kekal di dalam badan. Kak Yong rasa ramai juga yang tertanya-tanya berapa banyak vitamin C yang perlu diambil setiap hari? Sebenarnya, pengambilan vitamin C setiap hari adalah bergantung kepada usia dan keperluan istimewa badan.

Pengambilan vitamin C bagi orang dewasa sudah tentulah berbeza daripada kanak-kanak. Berapa banyak vitamin C perlu diambil oleh orang dewasa juga bergantung kepada jantina. Bagi lelaki pengambilan sebanyak 90mg sehari vitamin C adalah perlu. Manakala, untuk wanita dewasa pula 75mg sehari sudah memadai.

Berapa Banyak Vitamin C Perlu Diambil

Bagi remaja pula, berapa banyak vitamin C yang perlu diambil akan mempengaruhi proses tumbesaran. Ini adalah kerana vitamin C membantu untuk penghasilan kolagen untuk pertumbuhan tulang, gigi dan sendi yang sihat. Remaja perlukan di antara 65mg hingga 75mg sehari.

Untuk wanita dewasa yang hamil mahupun menyusukan anak, keperluan vitamin C perlulah diambil berat. Berapa banyak vitamin C perlu diambil mestilah memenuhi keperluan ibu dan bayi sama ada dalam kandungan mahupun ketika sesi penyusuan. Untuk ibu hamil perlukan 85g vitamin C manakala ibu menyusu pula sebanyak 120mg sehari.

Berapa Banyak Vitamin C Perlu Diambil

Amalkan makan makanan yang kaya dengan vitamin C seperti buah kiwi, buah anggur, sayur brokoli, tomato, lobak merah serta sayuran hijau. Bagi Kak Yong, dua biji Sustained Release Vita-C Plus memang tidak tinggal bagi menampung keperluan harian vitamin C. Istimewanya,  vitamin C ini alah setiap tablet mengandungi 500mg vitamin C dan akan dilepaskan sebanyak 100mg setiap kali selama 5 jam. Tahukah anda yang vitamin C hanya boleh kekal di dalam badan selama sejam sahaja. Jika berlebihan dan tidak digunakan selepas mengambil diet tinggi vitamin C, ianya akan dibuang melalui urin.

Berapa Banyak Vitamin C Perlu Diambil

Jangan risau jika anda rasa pengambilan vitamin C Kak Yong macam over terlampau-lampau pula. Ini adalah kerana keperluan maksima sehari adalah sebanyak 2000mg bergantung kepada beberapa faktor yang perlu diambil kira. Sama ada anda seorang perokok, mengambil alkohol, sedang mengidap selesema, terdapat luka pembedehan ataupun berusaha untuk mengurangkan kolesterol dalam badan. Walau bagaimanapun, jika pengambilan vitamin C harian melebihi dos yangdiperlukan oleh badan, anda hanya akan mengalami masalah cirit-birit yang tidaklah teruk sangat.

Pembelian melalui kad kredit juga boleh dilakukan dengan sekali klik Vita-C Plus boleh hubungi Kak Yong untuk konsultansi dengan memberikan nombor invoice.

These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Untuk pertanyaan sila hubungi
Your Shaklee Independent Distributor Azimah Mohd Zainuddin
Pengedar Shaklee Bukit Naga, Kota Kemuning, Shah Alam, Klang, Jalan Kebun, Bukit Tinggi dan pengeposan ke seluruh Malaysia.

SMS | WhatssApp : 0163964090
Shaklee ID : 864934
Email : azimah.zainuddin@gmail.com

6 Comments

  1. mrhanafi November 3, 2015
    • Azimah November 3, 2015
  2. cik tom November 3, 2015
    • Azimah November 3, 2015
  3. Noriza Rahman November 16, 2015
    • Azimah November 16, 2015