5 Cara Mengawal Diabetes Type 2

Diabetes boleh membawa kepada pelbagai jenis penyakit kritikal yang lain jika tidak dikawal. Antaranya ialah serangan jantung, mata semakin rabun sehingga kehilangan deria penglihatan, luka lambat sembuh sampaikan terpaksa dipotong kaki, kehilangan deria saraf, kegagalan buah pinggang atau mengalami sakit gigi dan gusi.

Jenis Diabetes

5 Cara Mengawal Diabetes Type 2

Terdapat tiga jenis diabetes yang perlu you all ketahui.

  • Diabetes Type 1 yang mana tubuh tidak boleh menghasilkan insulin sendiri. Perlu diambil melalui suntikan. Kebiasaannya dikesan dari sejak kecil lagi.
  • Diabetes Type 2 yang mana tubuh masih menghasilkan insulin namun tidak boleh berfungsi dengan baik. Pada mulanya, tubuh akan menjadi tidak sensitif terhadap insulin. Perlu dirawat dengan pengambilan ubat secara berkala dan boleh membawa kepada pengambilan suntikan insulin sekiranya melarat. Berpunca daripada diet pemakanan yang tidak seimbang, tinggi gula, garam dan minyak. Kebanyakkan pesakit diabetes di Malaysia adalah daripada kategori ini
  • Diabetes Gestational yang mana kebiasaannya ada pada ibu mengandung. Mengalami diabetes ketika hamil. Namun akan hilang selepas melahirkan bayi. Walaupun begitu, ibu dan anak berpotensi untuk mengidap diabetes pada masa akan datang.

Apabila telah didiagnose sebagai pengidap Diabetes Type 2, you all perlu memahami penyakit diabetes ini dengan lebih mendalam lagi. Ubah cara hidup serta diet pemakanan harian supaya kita menjadi lebih sihat. Kena kawal kandungan gula dalam darah supaya tidak terjebak kepada penyakit kritikal lain yang lebih sukar untuk dirawat.

5 Cara Mengawal Diabetes Type 2

Amalkan Pemakanan Sihat

Diet sihat untuk pesakit Diabetes Type 2 perlu mengandungi lebih banyak buah-buahan, sayur-sayuran dan bijirin serat penuh. Elakkan makanan yang tinggi gula dan berkanji. Paling utama, elakkan makan segera. Ambil hidangan bersaiz kecil bagi makanan berdaging merah, produk tenusu dan juga makanan berkanji. Sayuran yang boleh diamalkan adalah seperti brokoli, karot, salad serta sayuran hijau yang lain. Sayuran jenis berubi mempunyai kandungan kanji yang tinggi. Oleh sebab itu, makan dalam kuantiti yang sedikit.

5 Cara Mengawal Diabetes Type 2

Senaman Secara Berkala

Amalkan cara hidup yang aktif. Lakukan senaman secara berkala 30 minit sehari. Senaman yang boleh diamalkan adalah seperti berjogging, berenang mahupun senaman angkat berat. Paling mudah sekali, lakukan senaman berjalan kaki dengan laju. Senaman membantu dalam mengawal kandungan gula dalam darah.

Turunkan Berat badan

Cara ketiga mengawal Diabetes Type 2 adalah dengan menurunkan berat badan kepada berat badan ideal. Dengan menurunkan berat badan, kandungan gula dalam badan juga akan semakin berkurangan. Berusaha juga mengempiskan lemak di bahagian perut supaya bacaan gula dan lemak dalam badan di tahap yang stabil.

Kurangkan Stress (Tekanan)

Stress atau tekanan merupakan penyumbang utama kepada kandungan gula yang tinggi dalam badan. Apabila dalam keadaan tertekan sistem tubuh tidak berfungsi dengan baik. Kekalkan mood gembira dan pastikan you all dapatkan tidur yang berkualiti pada setiap hari

5 Cara Mengawal Diabetes Type 2

Bagaimana Vivix Mengawal Diabetes?

Cara kelima untuk mengawal penyakit Diabetes Type 2 ialah dengan amalkan sesudu Vivix setiap hari. Vivix bertindak dengan tiga cara dalam mengawal kandungan gula dalam darah.

  • Resveratrol dalam vivix memperbaiki sel-sel dalam badan dengan memberikan tenaga kepada sel serta meningkatkan sensitiviti sel meyerap glukosa serta membantu pankreas merembeskan insulin dengan lebih banyak. Cara ini membantu glukosa diserap ke dalam badan dan bertukar kepada tenaga yang diperlukan oleh badan
  •  Poliphenol dalam vivix pula memperlahankan pencernaan karbohidrat dalam badan yang mana akan melepaskan glukosa ke dalam badan secara berperingkat dan perlahan-lahan. Oleh sebab itu, insulin akan menukarkan gula atau glukosa kepada tenaga dalam badan dengan lebih sempurna. Lambakan glukosa (kepekatan gula) yang meninggikan bacaan gula dalam darah boleh dikawal.
  • Memperlahankan proses pembentukan protein AGE. Ianya ialah gabungan protein dan gula yang terhasil akibat daripada kandungan lemah, gula serta protein yang berlebihan dalam badan. Protein AGE yang banyak boleh membawa kepada kerosakan sel-sel. Sel-sel serta organ-organ dalam badan tidak dapat berfungsi dengan baik dan membawa kepada komplikasi penyakit-penyakit kritikal

Testimoni Vivix Vs Diabetes

 5 Cara Mengawal Diabetes Type 2

5 Cara Mengawal Diabetes Type 2

5 Cara Mengawal Diabetes Type 2

Cara Mahu Dapatkan Vivix

Sekiranya you all berminat untuk mendapatkan sebotol Vivix hari ini, boleh terus buat pembelian Vivix secara Online di sini (klik). Harga sebotol Vivix ialah RM503.50 sahaja. Pembayaran dengan Kad Debit atau Kad Kredit. Vivix akan dihantar terus kepada anda oleh pihak Shaklee (M).

Berita baik! Anda boleh beli Vivix pada harga lebih jimat dengan mendaftar sebagai ahli Shaklee, dan terus nikmati penjimatan sehingga 20%. Beli 2 botol Vivix, dan dapat keahlian Shaklee percuma + penghantaran kurier percuma seluruh Malaysia + cash rebate bulan hadapan. Best sangat!

WhatsApp Kak Yong di 0163964090 untuk mendaftar keahlian + pembelian Vivix.

Jadual pemakanan dan konsultasi berterusan diberikan eksklusif untuk customer yang membuat pembelian Vivix dan produk Shaklee dari Kak Yong.

*DISCLAIMER

These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.


Untuk pertanyaan sila hubungi
Your Shaklee Independent Distributor Azimah Mohd Zainuddin
Pengedar Shaklee Bukit Naga, Kota Kemuning, Shah Alam, Klang, Jalan Kebun, Bukit Tinggi dan pengeposan ke seluruh Malaysia.

SMS | WhatssApp : 0163964090
Shaklee ID : 864934
Email : azimah.zainuddin@gmail.com